Alment praktiserende læge Peter Wied

Børneundersøgelser

De fleste børn er heldigvis sunde og raske og udvikler sig fint uden lægens hjælp. Men alligevel kan det være en god ide at tage imod tilbuddet om forbyggende børneundersøgelser i barnets første 5 leveår. Om ikke for andet, så for at blive bekræftet i, at alt er, som det skal være. Børn er jo vores kæreste eje.

De regelmæssige børneundersøgelser giver mulighed for at drøfte barnets udvikling og evt få råd og vejledning i forhold til kost og sunde vaner. Det er også en anledning til at lufte en evt usikkerhed eller tvivl i forhold til, om barnet vokser og udvikler sig fornuftigt. Så spørg bare.

Endelig er et vigtigt formål med børneundersøgelserne at sikre, at alle børn får de anbefalede børnevaccinationer. Det er sygeplejersken, der vaccinerer, mens børneundersøgelsen foregår hos lægen.

Husk, at hvis barnet skal have både børneundersøgelse og vaccination, skal der bestilles tid både hos lægen og hos sygeplejersken.

Børneundersøgelser og -vaccinationer

Alder Børneundersøgelse Vaccination
5 uger Ja
3 mdr. Nej Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hæmophilus influenzae
Pneumokokker
Leverbetændelse (midlertidigt)
5 mdr. Ja Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hæmophilus influenzae
Pneumokokker
Leverbetændelse (midlertidigt)
1 år Ja Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hæmophilus influenzae
Pneumokokker
Leverbetændelse (midlertidigt)
15 mdr Nej Mæslinger
Røde hunde
Fåresyge
2 år Ja
3 år Ja
4 år Ja Mæslinger
Røde hunde
Fåresyge
5 år Ja Difteri
Stivkrampe
12 år Nej HPV

Vaccination

Der er mange skrøner om vaccination. Senest har der været en voldsom debat om HPV-vaccinen, som har været under mistanke for at være årsag til en lang række uspecifikke symptomer hos unge piger. De mange indberetninger er blevet grundigt undersøgt både i Danmark og på internationalt plan, og der har ikke kunnet påvises nogen årsagssammenhæng. Sundhedsmyndighederne anbefaler derfor stadig, at alle danske børn gennemgår det fulde vaccinationsprogram.

Også MFR-vaccinen (mæslinger, røde hunde og fåresyge) har i mange år været beskyldt for at kunne forårsage alvorlige bivirkninger (autisme), men det har for nyligt vist sig, at den undersøgelse, der angiveligt skulle dokumentere en sådan sammenhæng var forfalsket. Der er således heller ikke hold i denne mistanke.

Faktum er, at vaccination globalt set har medført en enorm gevinst for folkesundheden, og at det er sikkert at lade sit barn vaccinere, så de undgår at blive ramt af disse ubehagelige og i nogle tilfælde endda alvorlige sygdomme.

Alle børn kan få lidt feber og ømhed efter vaccination, og i nogle tilfælde kan de udvikle et svagt udslæt, der minder om den sygdom, som de er vaccineret imod. Og selvfølgelig kan der optræde andre bivirkninger, men det er ekstremt sjældent at disse er alvorlige.

Du kan læse mere om børnevaccinationsprogrammet hos Seruminstituttet og de enkelte sygdomme i Patienhåndbogen. Du kan også downloade Sundhedsstyrelsens pjece.